35-ті роковини Чорнобильської трагедії

Дата: 28.04.2021 14:12
Кількість переглядів: 1302

У науковій бібліотеці ЗНУ діє виставка, приурочена до роковини  Чорнобильської трагедії - ЗНУ

 

26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хвилини за київським часом сталася  безпрецедентна в історії світової цивілізації техногенна катастрофа. Вибухнув четвертий енергоблок Чернобильської  ЧАЕС… Радіоактивна хмара від вибуху накрила не тільки Україну, Білорусь і Росію, але також Східну і Північну Європу. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів. У ліквідації наслідків аварії брали безпосередню участь понад 350 тисяч людей. Чорнобиль для нас – це 3,3 мільйона осіб, у тому числі понад 1 мільйон дітей, постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це понад 54 тисячі кв. км території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки. Жителі сіл Кулевчанської сільської ради також брали участь у ліквідації наслідків аварії, не вагаючись включились в боротьбу з грізним і невидимим ворогом.

У закладах освіти та культури Кулевчанської сільської ради  пройшла низка просвітницьких акцій, метою яких є підвищення обізнаності молодого покоління про аварію на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті людей, які загинули внаслідок цієї катастрофи.

У Будинку культури с. Сергіївка 26 квітня 2021 року  відбувся тематичний концерт до роковин Чорнобильської  трагедії «Долгое эхо Чернобыля» за участі сільського голови Кулевчанської сільської  ради Михайла Попова, депутата Одеської обласної ради Семена Коржа,  старости села Сергіївка Людмили Тимохіної, старости села Розівка Віктора Тарасова, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, керівників  установ та організацій сільської ради, учнівської молоді.

Зі словами глибокої вдячності до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС звернувся  сільський голова Михайло Попов, який поділився спогадами з присутніми, яким в його пам’яті залишився той день, коли сталася ця страшна трагедія. Звертаючись до присутніх учасників  ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Михайло Михайлович сказав,  що в цей день ми схиляємо свої голови перед усіма, кого сьогодні вже немає з нами, хто ціною свого життя дав шанс на життя мільйонів, і побажав всім постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи та їх родинам міцного здоров’я, сімейного благополуччя, злагоди, миру та оптимізму. Розпорядженням сільського голови ліквідаторам аварії та вдові та сім’ям померлих ліквідаторів катастрофи виділена матеріальна допомога.

Перед присутніми виступив депутат Одеської обласної  ради Семен  Корж, який подякував ліквідаторам за їхній внесок у ліквідацію аварії та вручив Міхову Івану Володимировичу грамоту Одеської обласної ради за героїзм, мужність  при ліквідації техногенної катастрофи та з нагоди відзначення 35-ї річниці  аварії на Чорнобильській АЕС.

Іван Володимирович Міхов поділився спогадами про події квітня 1986 року і відзначив, що думки про те, що хтось не виконуватиме поставлені завдання ні в кого не виникало. Кожен розумів важливість своєї роботи задля збереження країни, та, на скільки можливо, зробив би все, аби зменшити ті страшні і трагічні наслідки аварії на 4 енергоблоці ЧАЕС.

Пам’ять померлих односельчан -  ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, жертв радіаційних аварій та катастроф на всій планеті учасники заходу вшанували хвилиною мовчання.

Протягом усього  заходу наголошувалось, що Чорнобильська катастрофа є великим уроком для кожного з нас. Для присутніх було продемонстровано документальні відеокадри Чорнобильської трагедії.

Усі присутні в залі мали можливість переглянути концертну програму, яку підготували місцеві артисти: Сергій Молочний, Надія Стою, Наталя Главчева, Сніжана Сирова, Ірина Тимохіна, Людмила Карпова, Іван Тимохін, Людмила Тимохіна, дитяча танцювальна група Будинку культури села Сергіївка (художній керівник Наталя Главчева), дитяче вокальне тріо Будинку культури села Сергіївка (Олександра Граматик, Яна Щелкунова, Ангеліна Сирова), дитячий танцювальний колектив Сергіївської ЗЗСО, танцювальний колектив «Акварель» Будинку культури села Кулевча ( художній керівник Надія Стою), танцювальний колектив «Колібрі» Будинку культури села Розівка ( художній керівник Лариса Кабанова).

 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь